Посланик Уорлик, в партньорство с BGBC, показва енергоспестяващи нововъведения в резиденцията си в София

На 13 декември 2011 г. посланик Уорлик покани бизнесмени, висши държавни служители и представители на неправителствени организации да се запознаят лично с резултатите от поставените в неговия дом енергоспестяващи приспособления. Придружен от Брус Орек, посланик на САЩ във Финландия, и Ландон ван Дайк, специален съветник по екологична политика и устойчиво развитие, посланик Уорлик обясни, че нововъведенията в неговия дом са доказателство колко голямо влияние може да се окаже върху намаляването на вредните въздействия върху околната среда чрез използването на сравнително евтини технологии в една вече съществуваща обстановка.

Събитието се организира с партньорството на Българския съвет за устойчиво развитие - водеща неправителствена организация в сферата на устойчивото развитие, зелено строителство, градско развитие и енергийна ефективност. Участие взеха и седем водещи компании от частния сектор. Инсталирането на енергоефективни приспособления в резиденцията става възможно благодарение на партньорството с „Алианса за икономично използване на енергията”.

 

„Ние преследваме две от главните цели, които президентът Обама набеляза за правителството: едната е да играем водеща роля с примера си в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда, а втората е до 2015 година да удвоим износа на САЩ”, каза посланик Уорлик.

“И в двете сфери Посолството на САЩ в София играе водеща роля. Ние изключително много се гордеем, че сградата на Посолството беше първата в България, получила сертификата „Водеща роля в енергийния и природен дизайн” и с радост мога да споделя с вас, че примерът ни намери последователи. Офис комплексът на компанията „Тишман” също получи такъв сертификат, а Англо-американското училище в София беше избрано за най-енергоспестяваща сграда за 2010 година. Хотел „Хилтън” използва същото покритие за прозорци на „3М” и постигна забележително спестяване на енергия, а скоро на покрива му ще бъдат инсталирани соларни панели. Това са чудесни примери за успех, постигнат с помощта на качествени продукти американско производство”, продължи посланик Уорлик.

Резиденцията на Посланика беше избрана като една от единайсетте посланически резиденции в Европа, в която да бъдат направени енергоспестяващи подобрения като част от „Инициативата за повишаване на енергийната ефективност в Европа”. Инициативата се провежда под егидата на оглавяваната от посланик Орек Лига на зелените посолства, която цели да направи „зелени” дипломатическите сгради по света.

Посланик Орек отбеляза: „Това беше активна година за Посолството на САЩ в Хелзинки и ние се радваме, че посредством Лигата на зелените посолства сме в състояние да вдъхновим и предприемем подобни действия не само в Европа, но и в целия свят. Благодарение на партньорствата, постигнати чрез Лигата, посолствата оформят своето бъдеще и създават прецедент, който да служи и на другите. Всеки има своята роля, а посолствата ни са водещ пример в глобален мащаб.”

Лигата на зелените посолства представлява двустранно сътрудничество между Офиса „Строителство в чужбина” на Държавния департамент, посолствата на САЩ по света, Министерството на търговията на САЩ, американското Министерство на енергетиката, енергийни компании, американски износители на чисти технологии и международни корпоративни групи.

“Нашите усилия да пестим енергия и да се грижим за околната среда посредством зелени строителни проекти няма да спрат дотук. Като част от инициативата на държавния секретар Клинтън „Дипломация с екологична насоченост” и обещанието да се намалят вредните последствия върху околната среда при дейността ни зад граница, нашето посолство бе избрано за пилотно проучване като сграда, която има предпоставки да бъде напълно независима от външни енергийни системи . Целта на това усилие е да бъдат използвани най-модерните технологии и стратегии, за да се приближим към нулева консумация на енергия от външни източници”, каза посланик Уорлик.