Над 90 държави отбелязват Световната седмица за устойчиво строителство през септември

Над 90 държави отбелязват Световната седмица за устойчиво строителство през септември

Световната седмица за устойчиво строителство се провежда ежегодно в средата на септември и е инициирана от Световния съвет за  устойчиво строителство – най-значимата неправитлствена организация в сферата на устойчивото развитие и строителство в света, обединяваща над 20 000 организации в повече от 90 държави.


Тази година Седмицата за устойчиво строителство ще се проведе между 17-21 септември, в рамките на която  чрез различни инициативи  в цел свят ще се  подчертае значението на устойчивите сгради и градски структури за изграждането на устойчива среда и създаване на здравословни и природо-съобразни обитаеми пространства.

Събитията по време на седмицата акцентират върху ключовата роля на сградите и градските структури за създаване на устойчива среда и са  насочени към архитекти, инеженри, проектанти, проектни мениджъри, бизнеса, представители на  националната и регионална власт на най-високо ниво, научните среди, студенти    и всички заинтересовани от сферата на устойчивото строителство.

В България световната седмица за устойчиво строителство се отбелязва от Българския съвет за устойчиво развитие – официален член на Световния съвет.
На 14 септември в рамките на втората годишна конференция Sustainability Forum Sofia – Global Green Growth Beyond Buildings в  хотел Хилтън лидерите в зелената индустрия ще се срещнат и в София, за да обменят информация и да  обсъдят новите тенденции и продукти, трансформиращи световния пазар.
Тази година форумът цели ясно да дефинира основните  аспекти на устойчивото градско развитие – социални, икономически,екологични, както и приноса на интелигентния град за справяне със съвременните проблеми.  Събитието е структурирано в три основни панела – Глобален устойчив растеж, Устойчиви градове и Зелена мобилност. В рамките на панелите ще бъдат представени и дикустирани политики на европейско и национално ниво, законодателни и финансови стимули и тенденции на пазара. Основен акцент ще бъде поставен върху устойчивото планиране на градските структури  и инструментите за успешно реализиране на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Ще бъдат представени примери от водещите европейски страни, както и най-добрите световни и регионални практики за зелена мобилност – важен елемент от устойчивата градска среда.

За да се даде възможност на участниците да се фокусират върху специфични въпроси и да задълбочат практическите си  познания по конкретни теми ще бъдат организирани 6 професиоанлни  интерактивни семинара (уоркшопа) паралелно с основната част на събитието. Проектанти, инвеститори, архитекти и производители ще имат възможността да разгледат по-отблизо конкретни въпроси и да проведат дискусии с партньори и лектори от международния бизнес.

На форума в София са поканени  представители на високо ниво от българската и европейска политическа сцена, посланици, министри, кметове и представители на местната власт, бизнеса, IT сектора, автомобилната индустрия и международно признати експерти по устойчиво строителство.

*Българския съвет за устойчиво развитие е единствената организация в България,  официален член на Световния съвет за устойчиво строителство и член на Международния Борд на страните от Централна Европа.  Съветът представлява платформа за диалог, в който членуват водещи компании, ангажирани с каузата на „зелената“  икономика и устойчивото развитие в България - фирми-производители на строителни материали, международно признати компании в строителния сектор, архитектурни и проектантски бюра, финансови институции, консултантски компании, университети.

За регистрация и повече информация посетете официалния сайт на конференцията:www.morethangreen.bgbc.bg  или  www.bgbc.bg   или се обадете на тел: 02 964 13 20.