SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2013 събира в изложба 20 архитекти под 36 години, в партньорството на BGBC

SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2013 събира в изложба 
20 архитекти под 36 години, в партньорството на BGBC

Sofia Architecture Week 2013, в партньорството на BGBC, готви изложба на 20 архитекти под 36 години, която ще стане част от шестото издание на фестивала. За целта отправяме покана за участие към дипломирани архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти до 36 години, които могат да изпратят проект на тема “Град на бъдещето” до 8 ноември 2013 г.

Future City/Град на бъдещето е и голямата тема на архитектурната седмица тази година, който ще се проведе от 22 ноември до 1 декември за пръв път в Пловдив. Петима участници в изложбата, селектирани от журито, ще получат безплатни билети за Професионалния форум (30 ноември – 1декември). Двама участници ще получат специалната награда на BGBC - посещение на два курса от международно признатата програма за обучения "Green Building Professional" през 2014г, проведжана от BGBC.

Изложбата 20 под 36 има за цел да подкрепи младото поколение български професионалисти в градското планиране, които тепърва или вече се утвърждават на българската сцена. Тя ще бъде открита на 24 ноември (неделя) от 11:00 часа на ул. Княз Александър I в Пловдив, в рамките на Sofia Architecture Week 2013.

Журито, което ще селекционира за изложбата точно 20 от всички получени проекти на кандидатите, са тазгодишните куратори на архитектурната седмица – арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев.

За участие в изложбата е необходимо желаещите да изпратят свой проект на тема Град на бъдещето на e-mail saw@edno.bg до 4 ноември 2013г.

Проектът трябва да е адаптиран към приложената тук графична подложка -  http://edno.bg/assets/SAW2013/20under36/20under36.pdf.

http://edno.bg/blog/20-pod-36

 

ФОРУМ (30.11-1.12)

Участници в професионалния форум, който ще се проведе на 30.11 и 1.12, са UNSTUDIO – едно от най-големите архитектурни студиа в Холандия, с проекти в цял свят и офис в Шанхай; AMIN TAHA ARCHITECTS от Великобритания, които спечелиха проекта за Спирка номер 20 на метрото в София; испанците ON-A, които са известни с проекти в транспортната архитектура и параметричния дизайн; изключително интересните с нискобюджетни и практични обществени проекти, наподобяващи артинсталации - MJÖLK ARCHITECTS от Чехия. Норвежците от Atelier Oslo пък са със 7-годишна история и 7 първи награди в международни конкурси, сред които и проект за централната библиотека в Осло. На SAW13 те ще представят своя инсталация и ще изнесат лекция. Силно представяне очакваме и австриеца MICHAEL ZINGANEL, чиято книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска излиза от печат през 2013. Двете унгарски студия са SPORAARCHITECTS и ZSK ARCHITECTS. Това е единствената част от програмата на фестивала с вход, и за нея организаторите са съставили специални промоционални пакети за студенти, с включени нощувки и билет за форума. Пакетите вече са достъпни на http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/registratsiya, а цената на билета за студенти е 25 лв, при редовна от 40 лв.

http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/forum

 

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА В СОФИЯ

Заедно с основната програма в Пловдив, шестото издание на SAW предлага и паралелна програма в София, както и предварителна програма от работилници. Фестивалът ще задава въпросите и ще търси решенията на града на бъдещето. Това е голямата тема на фестивала за 2013 година. В дискутирането й ще се търсят истинските и често неразбрани ценности в устойчивото изграждане на градовете, като целта е да се преоткрият и използват наново забравените и изтощени градски пейзажи, наследени от индустриалната революция и модернизма. Предварителна програма включва Университетска работилница (19-20.10), Arch-hackathlon (18-20.10) съвместно с Архитектурно студио AWARE, България, и детска работилница за две възрастови групи - “Обратно на училище”. Паралелната програма в София ще протече в откриване на пътуващата изложба Съвременна норвежка архитектура, том 7 /Норвегия/ на 21 ноември в музея САМСИ и в Изложба “2003-2013 В и извън контекста” на I/O Architects /България/. EVA MADSHUS, старши куратор в Националния музей за изкуство, архитектура и дизайн в Норвегия, ще открие изложбата в София и ще изнесе лекция на 23 ноември в Пловдив, в рамките на основната програма. В рамките на програмата в София на 16 ноември ще се проведе дискусия за конкурса Спирка номер 20 и леция на архитектурно студио от Белгия.

http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/paralelna-programa

SAW 2013 ПАНЕЛИ

Темата на фестивала “Град на бъдещето” ще бъде развита от лекторите, презентациите и изложбите, в три панела - REDUCE, REUSE RECYCLE VOL.2, ANALOG / DIGITAL и WHAT'S NEXT? Първият се фокусира върху различните алтернативни концепции за по-ефективното използване на материални и нематериални ресурси в града. ANALOG / DIGITAL търси баланс между мъдростта на човешкия градеж и потенциала в приложението на последните технологии в архитектурата и урбанизма. дискутира как изграждането на градовете е продукт на хилядолетна традиция и култура, както и на технологии, появили се в рамките ‘само’ на последните 50-100 години. Третият панел ще погледне към градовете, които имат достатъчна политическа смелост да направят първата стъпка към осъществяването на смели урбанистични концепции и нови модели за развитието на града. Освен в рамките на международния форум, по темата на панелите ще изнесат презентации три водещи български архитектурни студиа – OBIA, MESHROOM и Studio 8 ½ (Пловдив).

http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/paneli

SAW 2013 ЛОКАЦИИ

Централна локация на Sofia Architecture Week 2013 е Домът на културата, а част от изложбите и работилниците ще видим в култовото КИНО КОСМОС. За основната си програма SAW ще използва още ГХГ ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ, ГХГ ЕНЧО ПИРОНКОВ, ДРУЖЕСТВО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, ГАЛЕРИЯ РАЙКО АЛЕКСИЕВ, а норвежката изложба в паралелната програма в София ще бъде разположена в музея САМСИ.

http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/lokatsii

Организатори на фестивала са ЕДНО и фондация “Америка за България”, а институционален партньор е Oбщина Пловдив. Партньори са Норвежкото посослство, Британският съвет, Испанското посолство, Австрийското посолство и Чешкият център.  Програмата е част от културния календар на Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Генерални партньори на детската програма са Барни и Банка ДСК.

 

За Sofia Architecture Week

Sofia Architecture Week (22 ноември - 1 декември) е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието шесто издание тази година ще се проведе за пръв път в Пловдив. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година Sofia Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема – през 2013 г. това е "Град на бъдещето".

 

За повече информация и допълнителни въпроси:

Зорница Миткова,

PR мениджър на SOFIA ARCHITECURE WEEK 2013

T: +359 884 511 612

E: zornica@edno.bg

http://edno.bg/sofia-architecture-week-2013/festivalat